30 december, 2013

Så slutar Allettan Mellan


1. Huddinge
2. Visby/Roma
3. Hudiksvall
4. Nyköpings Hockey
------------------------------------
5. Åker/Strängnäs
6. Borlänge
7. Enköping
8. Vallentuna

1. Huddinge var ju i en egen division i höstas när man krossade allt motstånd och 17 raka segrar säger väl allt egentligen om hur bra laget var, jämfört med motståndet i alla fall. Nu vet jag inte om laget tappade motivation och koncentration eller om de andra lagen i serien kom närmare Huddinge, för efter den första förlusten var laget betydligt mänskligare dock är Huddinge det enda laget NH inte har vunnit mot hittills i seriesammanhang den här säsongen. Men man var nära i sista mötet på hemmaplan (förlust på straffar). Jag tippar Huddinge etta i Allettan mest på grund av sin ruskigt stabila defensiv, men man har även visat prov på en grym effektivitet och det är sånt som avgör jämna matcher. Huddinge till PO3 enligt mig, och att man lånat ”hem” Matthias Sundberg från Djurgården gör ju inte chanserna mindre precis.

Målvakter:++++
Backar:++++
Forwards:++++

2.Visby/Roma är väldigt svårtippat egentligen. När hela truppen är hel och frisk har man en bra bredd kryddat med fin spetskvalitét i alla lagdelar, något som jag tror kommer räcka långt i den här korta serien. Men samtidigt känns det som att det finns mer att hämta hos spelare som Gröndahl, Forsberg och Adamsson. Oskar Lundberg leder den interna poängligan på 29 poäng, det skulle räcka till femteplats i NH där Bröms stoltserar i topp med sina 53! Fler spelare i Ö-laget måste sticka ut för att laget ska komma långt fram i PO, det räcker inte med att vara en lagmaskin längre. Men jag tror att några spelare kommer visa lite mer nu när matcherna blir tuffare. Hoppas jag har fel.

Målvakter: +++
Backar: +++
Forwards: ++++

3.Hudiksvall vann C-serien och var klara för AE i stort sett redan innan säsongen började och man hade 19 poäng ner till femteplacerade Tierp när serien var färdigspelad. På pappret har man ett mycket bra lag där spelare som Jonas Kapla, Niklas Zetterström och Magnus Nilsson utmärker sig lite extra, men det finns både bredd och topp nog att störa alla lag i serien. Fredrik Johansson kom ju från Nyköping till den här säsongen och vi lär nog få se mycket av det spelet som Freddan spelade här i NH även i Hudik. På pappret har Hudik två riktigt kompetenta målvakter men rent statistiskt finns det mer att önska av dessa där Måns Johansson har en räddningsprocent på straxt över 90% och Johan Larsson ligger runt 88% vilket är i lägsta laget för att man ska vara nöjd. Hudiksvall kommer säkert vara det bästa laget från C-serien och lär vara på en topp 4 placering efter 14 omgångar, men frågan är vilken placering man får, jag gissar på plats 3.

Målvakter: +++
Backar: +++
Forwards: +++

4. Det här ska ju som bekant vara steg två i den trestegsraket som Mälberg och Co fyrade av i september. Det som sas redan då har stämt oerhört bra faktiskt och laget har sett bättre och bättre ut, men i en sådan här kort serie som allettan är så är det ju väldigt små marginaler, och nu har man inte råd att tappa allt för många poäng och speciellt inte på hemmaplan. Den stora frågan är hur turbulensen straxt innan jul har påverkat laget? Om man ska tro på de senaste ryktena som har florerat så har gruppen blivit än mer sammansvetsad och mer målmedveten än tidigare. Stämmer det plus att Mälbergs hårda träningsupplägg är i fas kommer definitivt NH att vara bättre än tidigare, och det skulle innebära att man med sin bredd kommer att bli livsfarliga i den här serien. Men fortfarande finns det en del frågetecken på skadelistan och en fortsättning av lånet gällandes Anton Karlsson kan bli väldigt viktig för Nyköpings del. En topp fyra placering är inte given men ligger väldigt nära till hands och självklart skulle föreningen må bra av några PO-matcher, så att komma fyra skulle inte vara helt fel!

Målvakter: ++++
Backar: +++
Forwards: ++++

5. Topparna är skyhöga i Åker/Strängnäs men det jag saknar för att tippa laget högre än 5:a är bredden och stabilitet på målvaktssidan. Bredden kanske kan diskuteras, speciellt efter att Bruket värvade in Palmberg från Nyköping sent in i grundserien, men om man tittar på de som har producerat  hittills så handlar det för mycket om förstafemman för att man ska vara helt nöjd med bredden. Spelare som Blid, Lagerström och Nilsson skulle tillhöra toppen i de flesta div1 lag, det råder inget som helst tvivel om men vikten av att ha en stark målvaktsduo kan slå tillbaka om oturen är framme. Vi i Nyköping vet vad som kan hända. Sen ska man visserligen aldrig underskatta en spelare som Raynee som är en slitvarg av stora mått, även Martin Ekström är en duktig hockeyspelare och har producerat väldigt bra från sin backplats, definitivt två spelare att hålla ett extra öga på när det vankas hockeyderby mot bruket igen.

Målvakter: ++
Backar: +++
Forwards: +++

6. Borlänge avslutade grundserien på ett riktigt bra sätt och man tog poäng i de nio sista matcherna som spelades. Det var endast i mötet med Hudiksvall som man förlorade (eft str) och när poängen räknades ihop så var dalagänget inte så långt ifrån toppduon, man var tillexempel bara fem poäng ifrån Åker/Strängnäs som slutade tvåa i serien. På pappret så har Borlänge kanske inte den bredaste truppen men det finns både spets och rutin och de som utmärker sig mest är spelare som Marcus Andersson, Henrik Bergenström, Daniel Eklund och Dennis Ors.  Däremot ser försvaret inte alls lika starkt ut som det gör anfallsmässigt i Borlänge, som tur är. Borlänge har nyligen värvat in en målvakt som man tror mycket på men har även en duktig målvakt i Jon Baston som på 21 matcher släppt in 2,7 mål i snitt per match och har en räddningsprocent på straxt över 90%.

Målvakter: ++
Backar: ++
Forwards: +++

7. Enköping måste vara ett av Nyköpings värsta motståndare och kanske det lag som NH haft svårast mot efter degraderingen till divison ett. Men den här säsongen ser ESK inte lika starka ut som man brukar även om det finns en hel den kvalitet i laget. Man har ju tappat några grymma toppar i truppen och där märks spelare som Filip Cruseman (Karlskrona), Mattias Löf (NH), Niklas Levein och  Jonas Lamby, och man har även i dagarna tappat forwarden Viktor Gibbs Sjödin till Ungerska ligan. Lägg till att man har skadebekymmer på några nyckelspelare och det är inte svårt att räkna ut att det ser tufft ut för EKS i årets alletta. Man har dock kvar några spelare som säkert kommer göra liver surt för motståndarna, trion Andreaz Persson, Fredrik Abrahamsson och Magnus Kullerback har öst in poäng i grundserien och kommer säkert fortsätta med det även in allettan. På målvaktsfronten har jag väldigt dålig eller egentligen ingen koll alls men två unga målvakter (19 & 20 år) har nästan delat på jobbet men Marcus Due-Boje får ändå räknas som förstavalet, och 92,4% räddningar imponerar. Det ska mycket till om ESK än en gång skall ta sig vidare till playoff men jag räknar inte med att NH tar full pott i mötena mot Enköping, just saying.

Målvakter: ++
Backar: ++
Forwards: ++

8. Att Vallentuna lyckades ta sig förbi Wings förvånar många, även mig trots att jag varnade för Vallentuna innan säsongen drog igång. Wings startade ju säsongen på ett lysande sätt och Vallentuna på ett mindre lysande sätt men att det laget som jag såg i Stora Hallen i omgång 20 skulle spela i allettan är egentligen obegripligt. NH krossade VT med 9-0 och det må vara ett olycksfall i arbetet och så dåliga som Vallentuna var då är ju självklart inte normal standard. Att laget har en bra offensiv på pappret råder inget tvivel om, även målvakten Björn Fors håller bra klass när det stämmer för honom. Försvarsmässigt finns betydligt mer att önska även om man fick en rejäl förstärkning när NH-ratade Christopher Lundqvist inte fick förlängt förtroende. Jag tror att Vallentuna kan överraska emellanåt med sin Stockholmshockey men i längden bör det inte räcka till någon framskjuten placering. Jag gissar att man hamnar i botten av sluttabellen, kampen står mellan Enköping, Borlänge och Vallentuna.

Målvakter: ++
Backar: +
Forwards: +++

6 kommentarer:

 1. Känns som sagt väldigt viktigt att NH får behålla Anton som i mina ögon gjort det riktigt bra sen han kom.

  Hoppas dock att NH kan klämma sig förbi både Visby och Hudiksvall i den där tabellen =)

  / Tobbe

  SvaraRadera
 2. Skämtar du? Två plus på Åkers målvakten? En fyra på båda skulle jag säga. Har du ens sett dom spela? Vi har torskat en match denna säsong pga målvakt. I övriga kan man inte anmärka på mycket. Känns skönt att alla underskattar oss i år igen, när vi har så sjukt mycket bättre lag än förra året. Och jag vet inte om ni redan förträngt det i Nyköping, men det blir ingen play Off i år heller för er. ÅSHC eller Huddinge vinner serien. Hudiksvall är trea. Mälberg är fel sorts ledare och Despo lämnar snart, kom ihåg vart ni läste det först.

  SvaraRadera
 3. Hos NH tyckaren menar du?

  SvaraRadera
 4. Nicke har skrivit om vad han tror.
  Åke, du verkar väldigt lättprovocerad.
  Jag tycker Nicke är väl negativ i sin tippning och tror att NH kommer att placera sig topp 2.

  SvaraRadera
 5. Åke R. Du verkar ha lite övertro på Åker!! visst en bra offensiv och en okej målvaktsuppsättning. men backuppsättningen är lite väl tunn känns det som, visst det kommer bli knallhårt iår om top5 men aldrig att Åker placerar sig topp2 som du tror möjligtvis en 4e plats med lite flyt..

  SvaraRadera
 6. Åker har en ny målvakt på gång. Även om dom vi har är ok så tror jag inte att vi kommer att bli räddade av dom så många matcher när vi möter bättre lag.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.