28 oktober, 2013

Hur gick det sen…..

Roade mig med att kolla upp lite statistik på några av spelarna som lämnade hockeyettan för allsvenskan inför den här säsongen. Huddinges succé trio som lämnade för Djurgården har inte gjort någon bländande inledning på säsongen rent statistiskt. Grabbarna Heinerö, Sundberg och Krüger gjorde ju hela 154 poäng tillsammans i Huddinge. I Djurgårn har de gjort två, tillsammans.

Men om man tittar på Filip Cruseman och Pär Lindholm som förra säsongen lirade i Enköping respektive Piteå men nu återfinns i Karlskrona ser det annorlunda ut. Tillsammans skramlade de båda ihop 77 poäng i fjol, Pär spelade visserligen bara 26 matcher och Cruseman gjorde 40 matcher men i KHK har de på 16 matcher gjort 14+11 poäng. Alltså 25 poäng tillsammans på 30 matcher.

Varför denna skillnad då?

Jag vet självklart inte men Huddinge trion lirar konstant i fjärdelinan med lite istid och nästan ingen förtroende alls medans KHK grabbarna mest håller till i andralinan och får betydligt mer speltid och förtroende från tränarna. De spelar till exempel både powerplay och boxplay och där trillar det in massor av poäng. Frågan är vilka av spelarna som var mest intressanta för lagen i HA inför säsongen? Och frågan är vilket lag man hade tippat först av dessa två lag inför seriestarten?  Tror inte resultaten speglar förväntningarna man hade innan det började i alla fall.

Måns Krüger kommer nu även att lånas ut till div1, men inte till Huddinge utan till KRIF. Förmodligen är inte Huddinge intresserade av korttidslösningar ala Wings, men det är ren spekulation från mig. Själv är jag emot korttidsutlåningar rent generellt. Är det skador som spökar och därmed tvingar klubbar att agera är det en sak. Men att tillfälligt spetsa till truppen är jag starkt emot och därför är jag glad att NH inte har någon sammarbetsklubb som lånar spelare fram och tillbaka lagen emellan.

**********

Några korta tankar om förlusten igår


Jag kände att NH hade full kontroll på matchen i två perioder. Sen hände något och jag är inte rätt man att svara på vad som hände. Men NH gjorde två riktigt bra perioder och även om motståndet var bra så kände jag mig inte orolig. Tills tredje perioden alltså.

Många röster handlade om Norrlander efter matchen. Jag håller med om att han var totalt kass och att lagen inte spelade med samma regler under matchen. Men att skylla förlusten på domaren, njae….. Men visst är det lite märkligt att NH får två chanser att spela PP medans Visby får 7 i en så pass jämn match där båda lagen spelade på gränsen till det tillåtna.

Visby/Roma checkade hårt och NH hade lite problem med det till en början, jag trodde aldrig att de skulle orka checka så med sina 14 utespelare genom hela matchen, men det gjorde Visby, nästan.

Tre spelare från J20 hade lånats in och de gjorde definitivt inte bort sig, Tobias Hahne, Gustav Berlin och Anton Josefsson. De lär vi nog få se igen i A-lagsdressen.

Vad hände med klacken?

Nya tag på onsdag när det är gratis hockey och Gnesta kommer på besök. Vet i och för sig hur det brukar sluta när det NH-kronan men vanor är väl till för att brytas?

Återkommer ….

47 kommentarer:

 1. Tack för kollen av DIF och KHK-pojkarna, skulle precis gräva om deras förehavanden...men slapp ju det nu!!
  Hade gärna sett Huddingetrion en sässe till i ettan..

  SvaraRadera
 2. Helt klart en kalkylerad chansning av DIF att plocka över Huddingetrion redan nu. Meningen är nog att de ska blomma ut nästa säsong.

  Min högst personliga teori är väl kanske att "Månsa" är den som ska göra lite snabbare framsteg & följa storebror över vattnet.

  SvaraRadera
 3. Två matcher är nog ingen större mening för Huddinge som i princip redan är klara för allettan. Har dessutom väldigt bra konkurrens i de tre första kedjorna.
  Efter jul däremot lär de inte tacka nej om de får en hel kedja.

  SvaraRadera
 4. Kan tänka mig att stå i klacken. Men inte under de förutsättningarna att det är Wirf som står som någon slags "klackledare". Vilket jag fick veta att han tänkt i söndags.

  //D

  SvaraRadera
 5. Håller helt och hållet med dig G. Tycker inte NH skall ordna med klackverksamhet utan det har vi ju en supporterförening som skall anordna. Men det händer inte mycket från NHSupport tyvärr.

  SvaraRadera
 6. Tror det kan bli lite fel om wirf står där och skall agera klackledare.. Men annars kan det va lite kul om han står med kanske..Jag menar man kan ju inte köra bort folk därifrån som man inte vill ha för då finns det många man kan köra bort därifrån..
  Hoppas det kan bli folk på stå de grabbar som sitter nästan högst upp kan väl komma ner då det är dom som hållt i den klack som varit..

  KLack

  SvaraRadera
 7. Jag ska inte vara hejaklacksledare. Jag är oduglig som det. Barnen håller för öronen när jag sjunger och jag kan inga texter. Däremot ville jag slå ett slag för upplevelsen och få till lite positiv sång. Och för att visa vägen så är det enklast att ställa sig själv. Jag fick med Roger och spred ut budskapet. Roger tog med 10 matchtröjor. Vid starten stod endast jag och Roger och vi är som bäst utfyllnad i en klack. Så det sket sig denna gång och vi var tillbaka till att få höra enstaka glåpord slängda mot domaren. Det är bara genomruttet. En eloge till initiativen från Blomman och den kille som stod helt själv häromsisten. Hur får vi till en ny positiv klack? Ingen har befälet på det just nu även om det står att det är NH supports uppdrag. Jag ser möjligheten som helt öppen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Killen som står själv och är "klacken" heter Oscar och han borde ju fan få gratis inträde hela säsongen så som han tar i och hejjar fram laget!!!

   Radera
  2. http://www.youtube.com/watch?v=CNp4Uu8mpaE

   Radera
 8. Läget är inte helt enkelt. Jag förstår att NH vill initiera något, samtidigt så är det viktigt att klargöra att det inte är NH supports uppgift att organisera en klack, även om det står i verksamhetsbeskrivningen att man ska främja tifoverskamhet. NH supports uppgift är att ta till vara på dess medlemmars intressen. Där ingår även pensionären på sittplats.

  Klacken som vi känner den/känt den har bestått/består av folk med rötter i den klack som fanns i gamla hallen. Där fanns ingen "ordning" ovanifrån och supporterklubben såg mest till att ordna resor och hjälpa till med Intro och kioskverksamhet.

  Det är viktigt att komma ihåg vart klackens kärna kommer ifrån för att förstå varför folk inte ställer upp när upprop utifrån vankas. Sen vad man tycker om det och om man vill förändra karaktären på klacken så får man försöka hitta ett samtal. Problemet idag efter tidigare styrelser och dess sätt att hantera fraktioner har gjort att NH support historiskt har känt sig utnyttjade och de som utgjorde klacken upplevde NH support som en marginal i sammanhanget.

  Jag talar utifrån hur jag upplevt det, det ska inte betraktas som en vedertagen sanning. Faktum kvarstår att underlaget för klacken inte varit knutet till NH support och NH support har länge haft konflikt med klubben. En snårig situation helt enkelt.

  Om man vill från föreningens sida försöka initiera något utan glåpord och en viss typ av kultur så tror jag att det blir svårt att få med sig den tidigare kärnan i klacken. Det blir styrning ovanifrån helt enkelt. Kanske behöver man leta andra vägar med ett annat underlag för klack. Sådant har prövats tidigare med rätt dåliga resultat.

  /Gustaf f.d ordf. NH Support

  SvaraRadera
 9. Glåpord är sånt som kommer och det är bara att gilla läget.. Glåpord kommer aldrig att försvinna det kommer alltid att finnas där.. Sen alla andra fina ord som haglar ner kommer i stridens hetta..

  SvaraRadera
 10. Att stå i klackenj för några år sedan var helt underbart! Men idag så är det nog helt omöjligt att få till någon klack som förr med många olika anledningar! Kan nämna ett par av dom här:

  1. När någon blir utkastad på en hockeymatch för glåpord mot en domare så känns det inte riktigt som om en klack skulle vara någonting som styrelsen skulle uppskatta! Det är hockey vi snackar om här! Heta känslor, både positiva och åt det andra hållet, det är därför man älskar hockey! Eller har ja fel kanske?

  2. Vissa av oss som har varit med i klacken förut och nu har barn och familj.... Kikade lite förra matchen och 450:- är va det kostade för följande: två vuxna i inträde och två barn gratis, två korv per vuxen plus 2 läsk och varsin korv till barnen plus 2 läsk, två kaffe och en poppcorn! Nh spelar väl ca 5 matcher i månaden hemma? detta betyder att för att gå och på div 1 hockey och följa sitt lag om man inte har ett säsongskort kostar det för fem roliga matcher, DIV1!!!, 2250:_!!!! I MÅNADEN!!! Och då får du inte skrika på domaren!! Sen får ni gärna säga om ni tycker att vi äter heeeelt otroligt mycket för mycket?

  Detta är enligt mig dom två största bovarna mot både sånna som vill stå i klacken och mot alla som vill gå på div1 hockey med familjen. Jag älskar NH! Därför så går jag med på att bli lite rånad varje månad, men gör alla andra som vill komma och sjunga i klacken och ha kul det? För många av oss har familj...

  Kanske lite off topic men ändå har det med oss i "klacken" att göra!

  FORZA NH!

  Matte.N

  SvaraRadera
 11. Matkalkylen säger jag inte så mycket om men en sak som är värt att beakta är att många "givna" personer i klacken inte är det längre just pga familjebildning, utomläns studier och annat. Den situationen finns ju överallt men det har nog slagit extra hårt i NH eftersom de här åren i ettan med låga publiktal, gjort att vi inte fått någon generation som kan dra lasset vidare.

  Oftast så finns det en grupp med företrädelsevis yngre individer som går ihop och drar det hela ett tag mellan generationsväxlingarna. Det känns lite som att det glappet som uppstått iom degraderingen aldrig fyllts efter folket som nu sitter på sittplats.

  /G

  SvaraRadera
 12. Det är nog helt rätt som G skriver här samt att utan framgång och bara serielunk utan betydelseär det skönare att bara sitta med på dessa matcher. Se på Krif hemma där matchen betydde allt då var det trångt på ståplats, så ge oss något att sträva emot så löser det sig.

  SvaraRadera
 13. Inget ont om NH support men min uppfattning är att det är ett slutet sällskap på 6-8 pers som åker land å rike runt för att se sitt kära NH ( imponerande). Vad som inte görs är att fånga upp nya supportrar till föreningen visst supporter disken finns men jag tror att det lockar få att ansluta sig till dom. Vad göra då?? Jag har inget svar kanske invänta den magiska känslan dom sprider sig vid oväntad framgång.

  SvaraRadera
 14. OK, bra! Om man tittar framåt så är behovet ändå enkelt. Vi skulle behöva en bra klack. Det är en viktig roll. Den kan påverka matchutgången och sätter känslan hos publiken.

  Jag har inga illusioner om att en klack ska vara välkammad och rumsren som en kyrkokör. Jag tycker inte den ska vara det. En riktigt bra klack hörs mest när det går som tyngst. Den sätter griller i huvudet på domaren om det var rätt beslut som togs. Den förstärker hårt spel från motståndarna. Allt för att få fördel i hemmaborgen. Att få med sig någon extra utvisning. Att få våra spelare att jobba lite hårdare.

  En bra klack är lite listig och balanserar på gränsen. Att skrika personliga påhopp har aldrig hjälpt, någonsin. Tex skrika din randiga domarjävel ger ingen fördel, tvärtom. Men det var rätt observation att domaren dömde tveksamt! För att få en fördel så bör det låta bu, nej, titta, härma domartecken, vi som älskar domarn klappar nu och ingen klappar eller liknande. Det sätter press på domarn istället för att göra honom förbannad på hemmalaget.

  För att jaga på spelare så är namn effektivt. På klassikerevent så har arrangörerna numera gjort namnlapparna så att ditt förnamn syns rätt tydligt ute i spåren. Så helt okända människor kan läsa och skrika ditt namn när du passerar. På bloggar och forum är det många deltagare som vittnar om att man tar i mer när publiken tjoar. Vi sjunger inte om att någon spelare ska sätta pucken i kryllan, äta motståndare till frukost eller vad man nu kan hitta på.

  Tracka motståndarna är ju också rätt. Sjunga - kan inte komma ut ur egen zon när de är där, kan inte passa när de missar ett pass, kan inte göra mål när de haft powerplay, kan inte åka skridskor när de ramlar, att bara är tur när de gjort mål.

  När vi spelade mot Falun i vintras så frågade mina barn vad de i klacken hette. Just efter den matchen ville de hellre stå i klacken än bli a-lagsspelare. De sjöng Falun är ett innebandylag, innebandylag i flera månader.

  Frågan kvarstår, hur kan vi få igång en klack framåt? Vi behöver den om ska kunna förbättra hemmastatistiken och utmana uppåt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Historiskt sett så har stadens ungdommar utgjort en stor del av klacken. Men när man är 16-18 år och studerar så har man inte råd med 100:- . Ta en titt på andra lags sidor så ser ni att dessa har rabatt för ungdomar, studerande och även pensionärer. Kanske något för NH att annama? Pensionärerna låter kanske inte så mycket men det är ju roligare med fler i hallen så kanske tom skulle vara gratis för pensionärer som ändå kommer handla i kioskerna?

   Sen vore det ju inte fel med lite pausunderhållning, så som lokala band som kan tänka sig spela gratis eller dylikt?

   Som någon skrev så har inte generationsbytet gått i lås, vart är alla 16 till 18åringar? Ser bara små barn som gått in gratis men inga ungdomar som det var förr, varför?

   Radera
 15. Vi råder över prisbilden och vi kan använda den till att fylla på i klacken, absolut. Ståplatsbiljett för alla åldrar, eller locka en yngre publik med ett lägre pris. Vi körde en höst med 50 spänn och det gjorde då ingen skillnad på antalet.

  För mig är priset ett sätt att fylla på leden. Den kan vi också jobba med. Men först behöver vi få till ett ledarskap kring klacken, en första kritisk massa på 10 talet personer och lite text & musik material.

  Har vi någon/några som vill kliva fram så kan vi prata om hur vi hjälper till från klubben.

  SvaraRadera
 16. Jag tycker att det är bra att styrelsen är med och både ger förslag och lyssnar så att diskussionen iaf lyfts.

  Subventionerad ståplats har gjorts förut. Problemet som uppstod var att folk löste ståplats och gick och satte sig på sittplats. Med tanke på hur stor hall vi har så kan det bli besvärligt att hålla koll och publikvärdarna gav upp ganska snabbt på att jaga folk.

  Jag vill inte vara bromsklossen men som den analytiker jag är så måste man lyfta sådana faktorer. Kan man lösa biljett för halva priset och garantera att folk står där så tror jag mycket är vunnet, detta om ett tiotal personer börjar dra i det.

  Jag vet inte idag hur man skulle säkerställa att folk verkligen håller sig till stå vid löst klackbiljett men det är elementärt om man ska försöka bygga något.

  /Gustaf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, jag är ingen sångfågel men står gärna för halva priset :)

   Radera
 17. Nyköping är ett svårt kapitel i den här frågan. På nittiotalet hade NH en klack i gamla hallen som faktiskt kunde ändra en matchbild, påriktigt! Det var faktiskt så. Minns en intervju med en Röglespelare som sa; att komma till Rosvalla (alltså gamla hallen) var ett helvete.

  Det finns mycket för NH att göra i den här frågan.

  1. Att tvätta bort den NHL-wannabefeelingen som svensk hockey vill ha och vara. Fotbollen klarar sig utan intron, hög musik, popcorn, klappor, cheerleaders och annat trams. Rätt och slätt, det är klackar som sjunger, kör tifon och håller låda.
  Varför skulle inte hockey klarar det samma?

  2. NH-support. Jag förstår inte vad NH-support har för roll? Som någon skrev så verkar det vara ett slutet sällskap för max 10 personer som kuskar land och rike runt för att se laget. Imponerande. Men höjer stämningen på läktaren gör dom då inte!
  Starta en alternativ suppoterförening, kanske finansierad och påhejad av klubben Nyköpings Hockey. OCH, ge fan i den coola läskiga loggan eller det coola engelska namnet. Ge det istället ett namn med seriösitet.

  3. Skapa ett samarbete med en pub på stan som kanske via lokalsporten kan visa vissa bortamatcher. Få n pub att bli NH-pub på stan eller nåt sånt med allt vad det kan innebära.

  Och som sista punkt. 4. Ring Frasse Franzén!!! Han kan dra igång vilken jäkla uppsättning människor som helst! Ge han betalt om det så behövs... :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. 1. Det ska vara hög musik!
   2. Låt loggan vara och sen när är Nyköpings Hockey ett engelskt namn?
   3. Skitbra idé vore kul med en hockeypub!
   4. Frasse hörs, så han tar ju garanterat plats om han vill vara klack :) Blomman behövs också!!

   Radera
 18. För övrigt tycker jag följande:

  Att Nyköpings Hockey och Johan Wirf tar tag i frågan är STORT! Att man inser faktum att en bra klack i hallen lyfter hela konceptet! Folk drar folk brukar det heta, och det stämmer till fullo.

  Att man från klubbens sida tar upp ämnet om en klack visar att man är väldigt seriös och att man verkligen menar något med det man nu jobbar med!

  Få igång en mun till mun kring det här. Skapa ett snack på stan. Det är det enda sättet att få folk att börja strömma till en klack och till ståplats.

  I värsta fall får man väl plocka in en reklambyrå (läs jävligt duktig reklambyrå) som driver en gerillakampanj för att locka en klack till hallen. Faktum är att det skulle generera mycket mer folk till hallen.

  SvaraRadera
 19. Vicke>>

  Du har rätt i mycket av vad du säger. I gamla hallen så stod du vare sig du ville eller ej. Man kom så sjukt nära isen och kände sig nästan delaktig i spelet. Blev ett sjukt liv hur som helst.

  Som grabb så undrade man alltid vilka kufarna var på andra sidan som satt på den begränsade sittplats-läktarn. Nu är det omvänt och med den låga publiksiffran så känner nog sig en hel del obekväma med att stå på ståplats när 700 pers sitter och tittar.

  Men, fler initiativ till att föra en klack. Varför inte placera en match i gamla hallen under GS, en match mot Visby, Gnesta, Huddinge etc. för att få ytterligare ett uppsving för att välja stå. Detta kombinerat med andra åtgärder för att få drag på stå i stora hallen.

  /Gustaf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med, fler matcher i gamla ladan om det går :) Den är ju kult och ger mer känsla!!

   Radera
  2. Gamla hallen skulle ju vara grymt att få spela en match.. Skulle tror att den fyller vi och det är lika med röj på läktarn..

   Radera
 20. För att svara lite på WIRF . 1 ja jag skrek på domaren, men jag skrek inte domar jävel utan att han var en sate. 2 sättet som han "tog"mej på läktaren var helt fel, hade han ist bett mej följa med bakom läktaren för att prata eller att komma till mej i pausen och sagt att det jag sa va kanske lite tokigt sagt. kan du sluta med det. då hade jag kanske köpt hans resonemang. men när han ist mer eller mindre skäller ut mej på läktaren och hotar att "porta mej från ALLA nh`s matcher, bara för att jag tyckte att skrika på domaren är en del av spelet, och att han kunde ju då säga till den stora "massan" men det ville han ju inte! utan han måste ju börja någon stans. dess utom så säger då wirf att ni FÅR inte skrika på domaren alls. VAR i stadgarna står det ? kan Wirf då ta egna beslut om vem som får skrika vad utan att riskera att bli "portad" vad jag vet så ska det till en avhysning från antingen en ordningsvakt eller en polis, dessutom ett beslut från styrelsen, och ska man bli avstängd så krävs det ett domstols beslut. jag personligen har hjälpt klubben mer eller mindre sedan 93 hela tiden utan att gnälla , men bara för att man lever sej in i matchen så får man skit. Jag står gärna i klacken som jag gjort sedan 93, MEN inte om den ska stryas av en sådan som wirf. ////// stefan

  SvaraRadera
 21. Johan får svara för sig själv här eftersom han accepterat att diskussionen förs på det här forat. Av det jag tog del av i samband med dagens match i pauserna, från människor som varit med länge och hårda fakta som inte går att bortse från. Jag tycker att en ursäkt bör bara på sin plats. Jag har alltid förordat respekt för de som varit med länge. Det betyder inte att man behöver hålla med men vissa saker har gjort/sagts i affekt har gjorts på ett sätt som jag inte känner mig bekväm med. Tråkig historia som rullas upp här, skulle vilja att alla inblandade parter sätter sig ned sansat och försöker prata ut bakom stängda dörrar och börja med att förstå och respektera varandras olikheter.

  Gustaf Lundgren f.fd ordf. NH support

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blev inte så tydligt det där när man sitter på iPhonen på kvällen men hoppas det gick fram någorlunda.

   /Gustaf

   Radera
 22. Vi har pratat om att lägga matcher i lilla hallen, men lilla är inte godkänd för match tyvärr. Det kan vi prova igen, men jag tror fortsatt att nyckeln är att få igång lite sång. Avsikten är att få fram vad vi kan göra för att få till en klack. Vi tackar för tipset och tar kontakt med namnet som föreslogs.

  Och i fallet kring dig Stefan så är det fullt möjligt att jag begått fel och ska be om ursäkt. Men jag får erkänna att jag inte håller med om att jag gjort fel. Och jag kan ha fel där också.

  Låt oss spela upp det igen. Du tjoade personangrepp på domaren som du anser vara en del av spelet. Och det var inte första gången. Det var heller inte första gången jag pratat med dig om det. Och du är inte den enda som jag pratat med eller sagt till. Det har också framförts kritik från andra i publiken att detta får pågå. Jag gick och satte mig bredvid dig och sa att det där inte var ok. Jag berättade att jag har två verktyg som arrangör, säga till och du köper in på det eller avstänga dig från matchen, singularis. Jag frågade om du höll med om att det inte var ok. Det gjorde du inte. Du tyckte att andra på läktaren gjorde också så och att jag borde ta dem. Jag sa att vad andra gör spelar ingen roll, nu pratar jag med dig. [repetitioner]Du menade på att kritisera domare är del av spelet och jag sa att personangrepp aldrig är ok. [repetitioner]Du hoppade iväg till några andra och kom tillbaka med att de var också arga [repetitioner]Jag sa att jag inte tycker du håller med och bad dig följa med. Flera gånger. Det ville du inte. Du ansåg att du bidragit till klubben så länge att det är uselt att jag tar upp detta. [repetitioner]. Du fick stöd av dina kamrater som också tyckte att det var uselt [repetitioner] Efter ett tag ansåg du att du skulle ut å röka och gick. Jag följde inte efter. Du satte dig sen på annan plats i hallen. Som vanligt vid anfallszon ska sägas.

  Jag ser det som ej ok att diskriminera eller grovt nedvärdera individen. Sate, jävel, svin eller liknande. Det är grundläggande och självklar allmän hyfs och gäller i allra högsta grad även i sportens värld. Det ligger långt ifrån vår värdegrund och det skulle innebära matchstraff på isen.

  Jag kan heller inte se på vilket annat sätt som detta skulle ha framförts utan protester. Det är ju kul att åka ner och skrika på domaren. Hockey är ju heta känslor. Jag är bara engagerad. Allt är tillåtet. Skit i arrangören. Jag har slitit för klubben i alla år och därför ska du skita i vad jag gör för all framtid. Skit i strävan efter att få in lite sång. Skit i att det 2013, det som hände 1826 är viktigare. Skit i ömsesidig respekt [värdegrund]. Skit i att Nyköping är känt för sina påhopp. Skit i att fundera över om det finns en koppling mellan vad som händer i publiken till varför vi har svårt att spela hemma [viljan att vinna]. Skit i att publiken pratar om och minns de som skriker [kraft för livet]. Skit i att barnen frågar om man får göra så och härmar. Skit i att kamraterna som ryckte ut har fått access till hallen för att bygga stämning. [tillsammans]. Skit i allt, jag kör mitt race för jag älskar hockey och du din jävla sprätt kan sitta på kansliet och sortera fakturor.

  Jo, vi kommer att vara livsfarliga i att utmana uppåt. En klack behövs och alla behöver dra åt ungefär samma håll. Jag ser fortfarande att huvudfrågan här är hur vi framåt kan få igång en klack med massa sång och balanserad portion trackning av domarbeslut utan personangrepp.

  SvaraRadera
 23. Johan,,,,

  Menar du att det är publikens fel när NH spelar dåligt på hemmais (eller som du också uttrycker det: inte vill vinna?) ?
  Har ni gett ut säsongkort till några personer för att de ska bygga stämning? I så fall är det nog dags att ta tillbaka dom korten.

  Om domaren inte tål att från läktarhåll bli kallad sate eller jävel, så ska nog denna domare inte ha några högre ambitioner utan nöja sig med att döma inför 100pers i Nacka eller Botkyrka. Du skriver om personangrepp, jag tror inte att någon domare tar "sate" personligt och gråter sig till sömns.

  Det är naivt att tro att vi/NH ska kunna fylla hallen och samtliga besökare ska följa dessa utdrag ur värdegrunden till 100%: "Vi hånar eller hotar inte motståndarlagets spelare!", "Vi använder inte svordomar eller könsord för att ut
  trycka oss!".
  Nu har jag inte koll på NH:s medlemsantal men jag har svårt att tro att hallen kan fyllas med enbart medlemmar. Går det verkligen att påtvinga icke-medlemmar denna värdegrund? Värdegrunden är bra i sig men jag och många med mig kan inte leva upp till den till 100%, är inte vi välkomna då?

  SvaraRadera
 24. Johan>

  Jag försöker förstå vad du skriver men det är svårt. Du hoppar fram och tillbaka i texten. Jag vet inte vad som är tillskrivet personen utifrån din upplevelse av individen och vad som faktiskt har hänt och dennes faktiska uttryck och tankar.

  Jag har skrivit på samma sätt någon gång och då har det varit i affekt. Jag vet inte om så är fallet här också men det är väldigt otydligt vad du vill säga.

  Nu har det varit inlägg där en person fått stå som det svarta fåret för hur hela den engagerade publiken agerar. Nej, alla engagerade skriker inte svordomar men de som skriker på läktaren har i allmänhet använt sig av sådana uttryck. Det blir bara jättefel att använda en person som statuerat exempel på en blogg.

  /Gustaf

  SvaraRadera
 25. Gustav,
  OK, låt mig vara tydlig. I första läget så argumenteras för att få kalla domaren för randig sate, jävel, pajas. Det är inte ok. Och det är ingen öppen debatt. Det är inte ok. Vårt evenemang. Jag avser att vara mycket öppen och tydlig på den punkten. Jag tror ingen missat den poängen nu och jag hoppas att vi kan börja stå på oss och driva ut beteendet ur hallen. Man kan välja att lämna beteendet hemma eller stanna hemma. Lokalsportens webbsändningar är utmärkta. NH support kan kliva fram och hålla sina led neutrala till att börja med.

  I andra läget så är det rundgång. Argumentation tvärtom. Inga påhopp på mig/jag/den/de som nedvärderade domaren. Domaren som dömde ut domaren ska nu vara skyddad. Om det är ok att kalla domaren för ditten, så måste ju även jag få väldigt stora frihetsgrader för det som jag tyckte var fel. Då kan det ju inte finnas några protester mot att jag agerar. Eller har vi en annan standard nu? Här har polletten inte trillat ner. Jag anser det rakryggat och modigt att säga till direkt. Fundera på vems evenemang det är, vilken måttstock som gäller och rikta kritik och förslag till lösningar därefter.

  Så det blev dubbelfel. Den riktiga sköningen är kvar. Nyköpings Hockey betalar en del av det. Det är vanligt förekommande att entrén sker med NH supports accessbricka! Det är ju helt galet. Det är vi inte med på alls. Ingen styrfart att få till en schysst upplevelse utan tvärtom så kommer det negativa ur och omkring dessa led och det försvaras dessutom. Hallå! Denna gång skickade jag ett förslag på att vi säger upp samarbetet. Möten, diskussioner och tillsägelser har vi redan provat. Stäng ner eller kom tillbaka med en vettig plan. Målet med planen bör vara en klack som kan påverka resultatet på ett positivt sätt, den sjätte spelaren.

  Matte,
  Hej, jag menar inte att det är publikens fel. Jag menar att publiken inte spelar sin roll som den sjätte spelaren. Det är en klacks uppgift att se till att det blir så. Jag menar också att det som hörs bidrar negativt till upplevelsen och till spelet. Det är människor på isen också. Hur mycket det påverkar är lite kinkigare. Håller du med?

  Du har helt rätt i att alla i publiken inte är medlemmar och att vi inte kräver compliance med vår värdegrund. Det som kanske inte syns är att arrangören alltid ansvarar för evenemangen. De som arbetar gör bedömningar om vad som är ok och ej ok. Det görs utifrån de lagar, regler, policies och värdegrund som de representerar. Jag ser det som att vi alla hoppar mellan en mängd olika öar av regler och värderingar varje dag. Vilket land du befinner dig i, vilket webbutik du handlar i, vilket evenemang du besöker, var du lämnar in bilen, till vilken skola barnen går i och ditt eget hem. Ta seden dit du kommer är ett gammalt bra visdomsord.

  Som ledare är det också utmaningen att arbeta med värderingar och rådande sanningar. Ett tänkvärt citat. Fords VD kommenterade råd från en managementkonsult med underbara culture eats strategy for breakfast. Agerar du inte på beteenden kommer du inte en meter. Agerar du på alla samtidigt blir det kaos. Vi gnuggar vidare.

  SvaraRadera
 26. Shit, jag fattar nada...

  SvaraRadera
 27. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 28. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 29. Johan>

  Ok, ska vi syna värdegrunderna på riktigt så kan vi inte begränsa oss till det du har valt ut. Jag utgår från att ditt resonemang deriverar från det som står i värdegrunderna, under sektionen "Vårt språk" som därefter härleds till sektionen "Tillsammans". Om man läser in det du skriver här så förstår jag vad du tänker men jag håller inte med om att utförandet för att upprätthålla detta är rätt väg att gå . Att "driva ut beteendet ur hallen" samt hänvisningar till lokalsporten kan jag bara tolka på ett sätt och det är bokstavligt. Att folk kommer få, mot sin vilja, lämna hallen om man inte klarar av att nå upp till dessa krav.

  Ambitionen i värdegrunderna som sådan har jag inget problem med. Att söka en positiv läktarkultur låter bra men det som rullats upp under den senaste veckan i form av utförande har jag tolkat som auktoritärt, oförlåtande och framförallt respektlöst. I värdegrunderna finns ett avsnitt beträffande just "ömsesidig respekt". Här fallerar du/ni på framförallt de två sista punkterna beträffande kommunikation. Mer om det längre ned.

  Du skriver i ditt inlägg att NH support ska hålla sina led neutrala. Vad innebär neutrala? Vilka ingår i leden? Har Nyköpings hockey ett utdrag ur medlemsregistret? Av den senaste tidens händelse så får man krasst svara nej på frågan om medlemsregistret. Om neutrala innebär att man inte ska ha en egen vilja så är det en väldigt konstig, ja till och med unik inställning från moderföreningen gentemot supporterklubb i svensk idrott.

  På tal om respekt, förstår ni/du innebörden av att lägga så mycket tid som NH support gör med sina resor runt om i landet? Då ska du veta att dessa individer som åker med minibussen på nästan varje match lever upp till värdegrunderna så långt det är möjligt. Det finns säkert någon som skriker ja, men i stort sätt så är det en självsanerande grupp och även jag, som inte längre är medlem i NH support, har fått mig en tillsägelse när jag varit lite väl på tårna. Att då ge kalla handen till de som faktiskt hejar fram laget efter värdegrunderna i alla tomma islador i landet gång på gång, år ut och år in, är inte annat än en skam för klubbmärket.

  Jag punktar här vad jag tycker att föreningen gör fel i övrigt. Jag utgår från föreningens egna värdegrunder;

  1. ÖMSESIDIG RESPEKT
  - Lyssna på andras åsikter
  - Kunna prata med andra

  I ditt förslag så påstår du att samarbetet bör brytas eftersom det inte finns något underlag för bland annat möten och diskussioner. Jag vet att möten och diskussioner är något som konsekvent efterfrågats från NH support genom åren. Jag har själv försökt fått sådana tillstånd under min aktiva tid. Min empiriska erfarenhet har varit att klubben konsekvent avfärdat NH supports initiativ till samtal med föreningen. Under hela min aktiva tid så har jag fått till stånd ETT (!) möte med dåvarande ledning. Du får gärna redogöra för hur nuvarande ledning har initierat till samtal under den tid som dessa har suttit. Om det framkommer att så har varit fallet och NH support tackat nej så pratar vi om ett paradigmskifte av episka mått. Att tala uppifrån, med referenser till amerikanska företagsledare som här i kommentatorsfältet. Är det vad du menar att ni provat för att få till stånd en diskussion? Är detta "att kunna prata med alla"?

  Jag anser därför att föreningen inte lever upp till sina egna värdegrunder på dessa två punkter under sektionen ”Ömsesidig respekt”.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På punkt två så ska det självfallet stå "Kunna prata med alla", som refereras till senare i texten.

   Radera

 30. 2. KRAFT FÖR LIVET
  - Att såväl fysiskt som mentalt utveckla människor

  Nu läser jag – och tillämpar värdegrunderna som fan läser bibeln men eftersom du Johan valt att tillämpa dem likvärdigt så gör jag detsamma. Är det förenligt under ovanstående paroll att promota en tobaksvara med dokumenterade cancerogena indikationer samt tydligt orsaks samband för kardiovaskulära sjukdomar inom föreningens ramar. Ett exempel var under årsmötet 2012. Jag pratar inte om ditt arbetsfält utanför föreningen utan hur du uttrycker detta i samband med klubbens verksamhet och hur det korrelerar med ovanstående värdegrund.

  Jag anser därför att föreningen inte lever upp till sina egna värdegrunder på denna punkt under sektionen ”Kraft för livet”.


  Gustaf Lundgren f.d ordf. NH support

  SvaraRadera
 31. Till sist så förordar jag att värdegrunderna formuleras på ett bättre sätt.

  Ledorden är:

  "Kraft för livet"
  "Vilja att vinna"
  "Ömsesidig respekt"
  "Tillsammans"

  Därefter följer värdegrunderna för ledare och tränare där just språkbruket tas upp. Detta finns alltså inte uppskrivna under ledorden och kan därför tolkas som ej tillämpbara för närvarande för gemena man på matcherna.

  Gustaf Lundgren

  SvaraRadera
 32. Måste bara skriva av mig lite då jag tycker att vissa ser lite väl enkelt på vissa problem….
  En klack och en supporterkultur som tillåts existera från klubbens sida är inte bara positiv utan livsviktig, visst så ska vi inte tillåta att vissa saker sägs till domare eller spelare, men med handen på hjärtat kan vi nog vara överens om att en nolltolerans mot detta kommer aldrig fungera. Detta pga att det sägs och skriks saker när man är frustrerad, och hot om att man får lämna arenan kommer inte att gynna nån, tyvärr. Kommer vi isf att ha vakter som går runt på läktarna och lyssnar på vad som sägs och kastar ut dom som säger fel saker? Isf spelar vi nog inför tomma läktare inom kort. Med det så menar jag inte att vi ska acceptera detta, men att hota publiken att lämna arenan är tyvärr fel väg att gå, och som jag ser det omöjligt att genomföra.
  Vad det gäller det andra att klacken skulle fungera som en extra spelare på isen, stämmer så bra. Vem vill inte ha en Hammarby, IFK Göteborg, AIK eller Leksands klack. Det vill nog alla. Men problemet att fylla en sån klack och resten av arenan är mer komplext än så. Det räcker inte att säga, nu fyller vi ståplats eller nu fyller vi arenan. Vi måste ställa oss frågan hur det kommer sig att vi inte attraherar mer publik än vi gör. Gratismatch med 1800personer tycker inte jag är nåt att direkt klappa oss för bröstet och säga, fan va bra! Jag tycker personligen att det är skitdåligt. Men jag är inte ett dugg förvånad över att inte fler vill kolla på hockey. Vi pratar ofta om medgångssupportrar som bara kommer när det går bra, rätt på sätt o vis, men det är mer än så. Styrelsen har under många år misshandlat spelare, ledare, sponsorer, leverantörer och framförallt föräldrar, som jag ser det. Detta leder såklart till att varumärket Nyköpings Hockey fått ta otroligt mycket stryk, och därför finns det ganska lite förtroende för klubben ute hos gemene man, vilket leder till att man hellre sitter hemma än att betala dyra pengar för att se hockey.
  Nu frågar ni säkert vad han snackar om, och jag tänkte ge lite exempel.
  Vi har under många år inte tagit hand om våra leverantörer, som faktiskt till stor del har sett till att klubben har en möjlighet att existera. Vi har bytt leverantörer lite som man vill, och när man gör det så tar man inte hänsyn till att gamla leverantörerna faktiskt hjälpt klubben under många år genom att inte kräva in sina fodringar, som dom faktiskt skulle ha kunnat. Detta skapar ingen goodwill gentemot NH direkt, utan redan här tappar vi en massa personer som faktiskt är en potentiell publik.
  Sponsorer är också nåt jag vet att vi inte är speciellt ärliga med, jag är ganska övertygad om att det finns sponsorer där ute som är ganska irriterade och konfunderade över vad dom egentligen lägger pengarna på. Det finns isreklam som suttit i åratal, och jag vet att dessa företag inte sponsrar NH med några pengar, eftersom inte ens företagen finns längre. Detta skapar inte heller nån bra image för NH som en seriös förening som letar efter sponsorer. Som ni kanske förstår kommer nog inte dessa personer på matcherna heller.

  SvaraRadera
 33. När det gäller spelare och ledare så kan jag bara hoppas att klubben förstår hur viktiga dom är, oavsett om dom får lön för att träna A-laget, eller alla dessa tränare som sliter dag ut och dag in som tränare för hela ungdomsverksamheten utan att få nån lön. Dessa personer måste uppskattas då dessa personer är klubbens ansikte utåt, jag är medveten om att alla dessa personer inte kan avlönas, men jag tycker ändå att dom ska få nån form att förmån, varför inte fria skridskor och kläder. Om vi tar hand om våra tränare så skapas ringar på vattnet, och vi behöver inte stå 2 år i rad med att vi har problem med att hitta tränare, vilket leder till att vi måste lägga ned U16. Detta är ett problem som är inte bara pinsamt, men väldigt skadligt gentemot klubben. Att lägga ned ett lag eftersom man inte tar tag i problemen på en gång är ett typiskt stoppa huvudet i sanden problem. Dessa spelare som under alla dessa år gått till andra klubbar för att dom inte är nöjda i NH måste lösas, vi kan inte tillåta att spelare inte trivs eller vill vara kvar i klubben. Till stor del handlar det om att man måste se till att vi har tränare löst långt innan säsongen drar igång, det kan inte vara så att man väntar och hoppas på att det löser sig, för det gör det aldrig. Spelare och föräldrar till dessa nedlagda lag som inte spelar kvar i J18 osv kommer inte att gå på några matcher, dom har tyvärr inget gott att säga om klubben tyvärr, vilket visar sig på läktaren.
  Sista och viktigaste punkten är föräldrarna. Dessa stackars satar som betalar och betalar varje år för att deras barn ska få bedriva den sport som dom älskar. Har man varit med i några år så har man som förälder varit med om ganska mycket. Höjda avgifter med jämna mellanrum, mer saker som ska ingå i avgiften. Tyvärr så slutar man tro på allt som lovas. För många år sen så höjdes avgiften eftersom spelarna skulle få åka buss till bortamatcherna, kanonbra ide. Tyvärr kunde inte klubben betala detta så man slutade med bussresorna strax efter att säsongen börjat. Men avgiften var densamma. Likaså nästföljande år, samma avgift fast utan buss. Så har det tyvärr sett ut varje år. Damasker skulle ju alla spelare få ett år, likaså slutade det med att man fick betala detta själv, trots att det skulle ingå. En annan het potatis är matchtröjorna som skulle bytas i år, jag vet att många är besvikna på detta eftersom det både står i policyn på hemsidan, samt av det brev som kom hem med fakturan. Vet också spelare som fått spela i fel tröjor med fel namn på ryggen under många år, då det inte funnits pengar till att köpa nya, trots att man faktiskt betalat för det. Detta skapar irritation och en massa negativ energi hos föräldrarna, och man pratar med andra om hur det är. Likaså allt arbete som görs ideellt kring hockeyn, kioskarbete, sitta i båset, dörrvakt, försäljning, filmning osv. Hur tackas föräldrarna för allt dom gör under en säsong. Hur kommunicerar man ut saker och ting till föräldrarna om eventuella förändringar? Jo man stoppar huvudet i sanden och hoppas att problemet försvinner istället för att förklara varför saker blir som det blir. Är man öppen så får man förståelse och detta leder till att föräldrarna får förtroende för att faktiskt klubben gör rätt.
  Alla dessa saker påverkar varumärket Nyköpings Hockey. Mycket beror på gamla styrelser och vissa på sittande, men en sak är säker. Dessa saker kan man inte bortse ifrån. Allt som händer i klubben påverkar klubben på ett eller annat sätt, positivt eller negativt. Det gäller bara att vara ödmjuk inför problemen och ta tag i dom, annars gör nån annan det och det kommer synas på läktaren.

  SvaraRadera
 34. Det är ju kanonbra! Engagemang!

  Låt oss ta ett möte kring klackfrågan den närmaste tiden. Ett fysiskt. Jag kommer med en inbjudan på detta forum och på denna tråd när jag är åter i Sverige. Låt oss debattera klackens roll, vad som är ok respektive ej ok, hur viktig den är och vad vi kan göra framgent för att få till den!

  SvaraRadera
 35. Fram tills mötet,

  Några kommentarer på ovan inlägg utanför klackfrågan. Goda relationer med spelare, ledare, leverantörer och föräldrar är absolut viktigt. En liten fotnot är att varumärket nu är värderat och upptaget på balansräkningen. Priset på deltagaravgiften kan diskuteras men omfattar också mjukisställ och vartannat år värmeställ. Vårt pris är numera specificerat för att se vad det täcker. Jag tror tyvärr också att utsikterna framåt ger ökade domar och förbundsavgifter. Matchtröjor byts utifrån behov och baserat på inventering av lagen. NH ser ingen anledning att lägga mer pengar än nödvändigt på förbrukningsvaror. Klubben vill också följa en standard nummerserie 1-35 för att lättare flytta klubbens matchställ och istället öka på ledarinvesteringar. Denna typ av beslut faller under strategin och beslutas på årsmötet. Lägg fram motioner och argumentera för riktning eller förslag!

  På klackfrågan har en fråga. Är det OK att kalla domaren för randig jävel? Notera att ordvalet är ett exempel. Jag är nyfiken att höra vad du tycker!

  Säg om du tycker tex att det är ok om det är någon enstaka gång. Det kanske är ok om det är systematiskt. Eller om det är en liten del av det som hörs eller om det bara är det som hörs. Om det är avsiktligt eller att det är ok givet att det inte går att kontrollera sina impulser? Tyck till!

  SvaraRadera
 36. Ja vad säga?? jag är också supporter sedan slutet på 90 talet då ja flyttade in till Nyköping. Den tråkiga trend som man beskådat på senare år är att vissa individer tycks vräka ur sig vad som helst (Har också tyckt Stefan klivit långt över gränsen tidigare) man ska inte sitta å skrika åt domaren 1/3 av matchen det är inte rätt någonstans. Domarnivån är låg i serien men åt båda håll oftast så den kräver inte mycket respons enligt mig. Skrika din randiga jävel vid enstaka tillfällen bör inte vara fel enligt mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. EH? Ska du kritisera en person under namn får du faktiskt skriva under med ditt eget! Lite hyfs är väl inte för mycket att begära. Skriv namn eller radera inlägget.

   /Gustaf

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.