24 februari, 2013

Att lyckas är lite som att misslyckas

Redan för några år sedan när Emil Mårtensson gick från NH till VIK berörde jag ämnet fast den gången i ett annat forum. Nu känns det som att det kan vara dags igen.
Många supportrar ser en övergång mellan en div1 klubb, ta NH i det här fallet och en klubb som ligger högre upp i seriesystemet som ett misslyckande. Att man inte klarar av att behålla sina talanger i föreningen är en sak som nämnts i sammanhanget. Men jag är helt övertygad om att det är precis tvärtom. Att en spelare går från Nyköpings Hockey till t.ex. Oskarshamn är precis i sin ordning. Ska man vara en förening som är attraktiv för yngre spelare som vill uppåt i karriären är steget mellan ettan och HA naturligt och ett steg i rätt riktning.

Att kunna utbilda spelare till att bli aktuell för en klubb som i dagsläget spelar på en högre nivå än NH ser jag som en succé och inte tvärtom. Visst vill man ju ha så bra spelare som möjligt i laget men jag skulle aldrig anse att det är rätt att sätta stopp för en spelare som vill uppåt. Handlar det om att en spelare byter mellan klubbar som ligger på samma nivå är det en helt annan sak. Vi tar Elias Bjuhr som ett exempel. Han bytte från NH till Olofström för tre säsonger sedan och detta mitt under säsongen. Här anser jag att man misslyckats totalt. Trots att OIK ansågs som ett bättre lag än NH då, så är det ändå på den nivån Nyköping vill vara även om man kanske inte alltid är det. Det handlade i Elias fall om att det inte fungerade med situationen som den var. Måste tillägga att tränaren i NH hette Ulf Hall och i Olofström hette tränaren Fredrik Söderström. Undrar om övergången hade skett om tränarnamnen varit omvända?

Summa summarum, det går inte att både ha och äta kakan. Att lyckas kan kännas lite som att man misslyckas. Men det är ok att misslyckas när resultatet blir lyckat. Det där blev krångligt, men jag ser hellre att NH är en språngbräda för talanger som vill uppåt i seriesystemet än att talangerna går till andra klubbar innan steget tas. Om några år är det vi som ser oss om i ettan efter talanger, kom ihåg detta när det beger sig.

15 kommentarer:

 1. Jag är helt inne på din linje. Sen är det nog viktigare än folk tror att det blir rätt tränare i NH. Fredrik Johansson var nog rätt, nu krävs det fingertopps känsla av de som bestämmer. Styrelsen lär se vikten av att ha ett A-lag som går långt när de räkar ihop + & - efter den här säsongen. Rätt tränare ökar definitivt chansen att kunna locka hit bättre spelare. Några kommer lämna men förhoppningsvis kommer många att stanna. Det är en oviss vår men suget efter hockey kommer vara destå större när det drar igång igen i höst.

  SvaraRadera
 2. För att man ska kunna locka till sig unga spelare som vill uppåt i kariären, då menar jag juniorer. Du måste klubben ge dem en chans att spela i a-laget. Ta Botkyrka som ex, började j-20 säsongen illa men de spelare som valde att gå dit under säsongen såg att de fick spela a-lagshockey. Sådant har killarna stenkoll på. Botkyrka ska nu kvala mot superelit. Med det vill jag säga att grabbarna har koll på Vad klubbarna säger och vad de i verkligheten gör.

  SvaraRadera
 3. Botkyrka ska inte kvala.....

  @stenkoll

  SvaraRadera
 4. Verkar väldigt upprört bland spelare och ledare nu. Klubben ska, utan att säga till innan, inte fullföljt kontrakten. Är det någon som vet mer om det här? Det är ju nu kontrakten ska skrivas, inte göra sig omöjligt med spelare och ledare!

  SvaraRadera
 5. Förlåt hade inte kollat sista omgången. Nacka vann över botkyrka så det är nacka som får kvala. Men det jag ville säga i inlägget innan var lite hur killarna tänker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstod vad du menade. Klart det är så och det är lättare att få speltid i ett A-lag i Botkyrka än i Nyköping av fler anledningar. I Nyköping är det en annan ambition där man vill vara topplag i ettan och på sikt ta sig till Allsvenskan. Sedan finns det en aspekt till, avstånden. De killarna från SSK är avståndet helt klart avgörande. Att pendla 14 mil 6 dar i veckan till skillnad mot de 5-6 mil de åker till Botkyrka. Det är klart man ska satsa på egna juniorer men de ska inte kvoteras in i ett A-lag. De ska spela där om de är tillräckligt bra. Tyvärr är det ju tränare som bestämmer vilka som ska spela och inte föräldrarna. (ironi). Är juniorerna tillräckligt bra så spelar dom och i Nyköping har man lyft ett par 92:or och haft några 93:or(ingen egen) i A-laget. Problemet som jag uppfattar det är att dagens junisar inte accepterar att göra matcher på bänken.

   Radera
  2. Bra att vi verkar inne på samma linje. Jag tog denna säsong som ett exempel. Tanken jag har är om NH kan hålla sig i topp i J-20 år efter år så blir man attraktiv för de bättre spelarna i de sämre J-20 lagen. Jag tror de är dem man ska attrahera! För mig känns det konstigt varje gång jag ser en övergång från tex allsvenskan till div 1 och spelaren lämnar AS för att han inte platsar och så säger div1 föreningen att man gjort ett kanon förvärv för man vill upp till AS. Det angående föräldrars inbladning tror jag beror på att hockeyn blivit en bedömnings sport. Varför har så många av de man anser som framtida stjärnor så bekanta efternamn, i sporter där allt går att mäta( i tid eller cm ) där ser det inte likadant ut?

   Radera
 6. Bra jobbat NH. Måste innebära att det numera inte finns någon A-lagspelare som är under kontrakt. Eller så är pengarna slut. Bara och ta hit SICO.

  Enånittio

  SvaraRadera
 7. Kan klubben göra så. Borde sponsorerna kunna göra samma sak. Nästa säsong ska jag nog bara betala 1/3 av entren då jag bara tänker se 1 period.

  SvaraRadera
 8. Eller så väntar man 1 period och går in gratis.......hur som helst tycker jag nog inte ett Lindholm uttalande är något man går ut med i sociala medier utan löser internt innan.

  SvaraRadera
 9. Alla kort är inte lagda, vänta med att låta bilan gå det finns fler komponenter.

  Givetvis tillåtet att spekulera men ibland är det inte bättre att förekomma....Just saying

  /G

  SvaraRadera
 10. Vart kan man läsa det? Hittar inget om något uttalande??

  SvaraRadera
 11. Spelarna och ledarna har fått lön framtill 17/2 då samma dag som matchen mot Huddinge spelades om det jag hört stämmer. Om jag minns rätt så är alla spelar kontrakt skrivna till sista februari och det innebär att spelarna inte har fått betalt för hela kontrakts tiden vilken är ett kontraktsbrott. Har man brutit kontraktet så är ju spelarna fria och gå vart de vill. Det gäller samtliga spelare och ledare, även de med flerårs avtal.

  Skulle vara intressant och höra klubbens version i detta. Åberopar klubben att spelarna har brutit kontrakten eftersom de inte har tränat och spelat efter den 17/2?

  Precis som /G skriver så finns det minst 2 olika sidor av detta och man undrar varför locket är på från klubbens sida?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  2. Locket är på men kommer med all säkerhet öppnas i den här frågan ganska snart. Avvakta tills imorgon kväll i alla fall.

   Ett stalltips bara..

   /G

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.