18 februari, 2013

Frågorna är många nu


Jag håller på att knåpa med ett inlägg där jag försöker sammanfatta säsongen. Inte lätt, det enda jag är helt på det klara med är att det slutade alldeles för tidigt och kan sållas in bland fiaskosäsongerna. Fast ändå inte på något konstigt sätt. Men som sagt, jag återkommer till det vid ett senare tillfälle.

Jag ställer mig bakom de kommentarer i mitt förra inlägg som anser att topparna har varit höga även i AE men dalarna har tyvärr varit allt för många och ovanligt djupa för NH årgång 12/13. Något som kanske saknats är en ledargestalt i laget. Här måste man försöka få in rätt person som kan ta tag i det när det behövs. En annan sak som jag tycker har varit ett orosmoment nästan eller faktiskt så gott som hela säsongen är att samtliga kedjor har varit i form och gjort det bra. Men inte samtidigt.  Jag diskuterade det med ”Slaktarn” efter matchen igår och jag frågade honom om vad han hade för förklaring. Han trodde att det berodde på alla skador och sjukdomar. Jag måste köpa förklaringen.

Vad händer nu då? Som någon skrev tidigare så måste prio ett vara att göra klart med tränarfrågan. Inte förens man fått klart med den biten kan man på allvar välja väg att gå. För vidare ska vi, solen gick tydligen upp även i morse även om vi var många som valde att inte se den. Jag trodde mycket på det här laget och många med mig.  

Johan Svensson sa under sin skadeperiod i AE att det här förmodligen var hans sista säsong? Varför man går ut med det mitt i en AE kan jag inte förstå men där måste man tänka både en och två gånger som sportgrupp eller vad man nu har i NH. Och hur blir det med Jeppe? Vill han vara kvar och öppna båsdörren en säsong till? Jag har svårt att se hur Fredrik Johansson, om han nu blir kvar kan flytta upp Ekeberg som förstakeeper från att nästan helt varit i frysboxen hela säsongen. Om jag har förstått det rätt så har valet av målvakt hela säsongen gått ut på att låta den målvakten som är bäst på träningen stå. Det skulle betyda att Jeppe inte varit bättre än Johan den här säsongen.

Det finns många frågor men i det stora hela vill jag behålla så gott som samtliga spelare och kanske krydda med någon rutinerad spelare som kan ryta till när det behövs som sagt. Lär återkomma även här…..

**********

Vet inte hur många som tagit del av spektaklet under matchen mellan Åker och Hudiksvall igår? Några utdrag från sociala media: (det här är självklart bara en sida av myntet och själv har jag ingen aning om vad som hände därute eftersom jag befann mig i Rosvalla.)

En spelare i Hudik:
Brukar inte klaga på domare och sekretariatet men idag tog dom det till en ny nivå #patetiskt #värda3poäng

En annan spelare i Hudik:
helt otroligt. Bäst att man inte skriver något om domaren idag för då åker man väl in i finkan #kanske #värt #det

Samma spelare:
boxplay halva matchen, fiffel av tider och utsläpp av utvisningar i sekretariatet. Plus 3 bortdömda mål.

Samma spelare igen:
värsta någonsin. Bara att gratulera domaren till jackpotvinsten idag. #10lax #extra

Annan spelare i Hudik:
Tragisk insats av både domare och sekretariat. Nyköping borde spela PO #lidermeddom

Tränaren i Hudik om domaren:
Syntes tydligt att han hejade på Strängnäs.

Självklart tråkig läsning och det ger en del att spelkulera i. Salt i såret och även om det är svårt att göra något åt domarkvalitén så är nog samtliga eniga i frågan. Jag har jag återkommit till detta problem ett stort antal gånger under säsongen. Något måste göras, frågan är bara vad?

**********

Träffade på Acke Ringström i spelargången efter matchen igår. Han flyttar snart tillbaka till Nyköping och jag frågade om hur han tänker inför kommande säsong. Inga dörrar är stängda blev svaret och på frågan om NH skulle vara intressant fick jag ett leende till svars. Skulle lätt kunna se honom i svart, vitt och rött nästa säsong. Han har verkligen vuxit i sitt spel den här säsongen och hade +2 i statistiken i AE trots att Lindlöven kom sist i tabellen. +29 i GS vilket är bäst i Lindlöven och 18 poäng under säsongen. Ett mycket bra facit!

**********

Nyköpings Hockey står nu inför ett par tuffa veckor. Nu skulle säsongen kryddas med PO och några högintressanta matcher skulle vankas. I stället blir det tidigt sommarlov och uteblivna inkomster för klubben. Hur kommer det här att påverka den ekonomiska statusen? Vad hade man budgeterat med? Hur väljer man att gå vidare? Ska man gå ut med att man tänker satsa eller kommer man hålla låg profil på den fronten? Frågorna är många.

25 kommentarer:

 1. För vad det är värt, så lider jag med er, förbaskat surt antar jag, oväntat för mig.
  Vi(Vita Hästen) har fortfarande chansen, men förra årets playoff har helt klart planterat en känsla av att vad som helst kan hända.
  Lycka till i framtiden

  SvaraRadera
 2. Jag tror att junioren Adam Berglin har kontrakt även nästa säsong. Vilket borde göra honom till en av A-lagskillarna då han blir överårig.

  Så det är 4 backar med kontrakt i så fall.

  Enånittio

  SvaraRadera
 3. Ja det sugar ju att detta tog slut så fort..Inte blir det bättre när man får läsa vad hudik spelaren/spelarna säger kan tänka mig att det var en del fiffel bakom det där..
  Men men nya tag under nästa sesse det är väl bara så där 7 månader kvar tills nästa sesse dra igång=(..

  //Bråkan

  SvaraRadera
 4. Men finns det några pengar att satsa med? Företagarna i den här staden har ju för vana att hålla i plånboken ganska hårt.
  Tror tyvärr att det blir svårt för Nyköping att bli ett Allsvenskt lag igen..

  SvaraRadera
 5. Du som intervjuar folket i NH kan du inte fråga öppet om ekonomin? Tycker det skrivs alldeles för lite om skuldsaneringen, står konstant i SN att det går bra och åt rätt håll men sen när dom går ut med siffror på skulder så verkar dom inte ha krympt :S

  Någon skrev att dom hade amorterat 800 000:- stämmer detta?

  Vad är kostnaden för truppen vore intressant och då ännu mer intressant hur pass mycket dyrare/billigare var förra årets trupp som hade lite rutinerade spelare som nr 21 mfl?

  Tycker självklart att det är tråkigt och lite fiasko att inte komma till PO men om klubben ex. gick ut och sa att truppen var så pass mycket billigare att dom har amortera X antal extra så är det ju ändå värt det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla frågor du ställer får du reda på om du går på årsmötet. Det sägs att truppen 12/13 är ca 30% billigare än 11/12 och man har gjort upp avbetalningsplaner med samtliga fordringsägare. Hur amortering kontra ränta är fördelat skiljer sig åt i samtliga fall. Men det går åt rätt håll. Det viktiga i sammanhanget är att de kortsiktiga skulderna nu är långsiktiga. I år har man medvetet satsat pengar i ungdomslagen därför kommer inte skulderna att minska med så mycket men i stället har man investerat för framtiden.

   Men som sagt, bli medlem och gå på årsmötet.

   Radera
  2. Tack för svaret.
   Jag behöver inte ha någon detaljerad insyn, utan nöjer mig fullt ut med ditt svar om ca 30% billigare och med det i åtanke så tycker jag ändå laget presterat bra. En 5e plats är inte fy skam det heller.

   Antar att dom inte satt planer för nästa säsong om det ska satsas på dyrare lag eller om det ska skuldsaners med lite billigare gäng, typ junisarna?

   Tycker inte man ska deppa ihop nu utan nu är det nya tag :) Dags för silly??

   Radera
  3. Förra året (11/12) skrev Johan Wirf att man hade lönekostnader på 1 miljon i månaden, inkl arbetsgivaravgifter. Målet var att komma ner i 700k, men detta inkluderar ju även tränare,sportchef etc. Ganska många som ska dela.

   Radera
 6. Visst alla är besvikna, men enligt trygga källor är NH påväg åt rätt håll nu. Nästa års trupp kommer bli riktigt vasst.

  SvaraRadera
 7. Ska man anställa en sportchef?

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 9. Önskar freddan all lycka i nästa klubb, jag tror tyvärr att detta är det bästa som klubben kan göra nu. Ny tränare ny tankar... precis vad Nh behöver.

  Tack fredda

  SvaraRadera
 10. Om vi utgår från texten på hemsidan så drar jag tolkningen att spelarnas förtroende för Freddan var lågt.

  SvaraRadera
 11. Utgår vi från samma text så har vi tränaren redan i föreningen. Blårand och Ronny tippar jag. Då man vill arbeta med ledare som finns istan och i föreningen.

  SvaraRadera
 12. Hoppas på Ronny Ronny Ronny ^^

  SvaraRadera
 13. Med tanke på Ronnys engagemang i juniorerna. Nej tack. Dessutom för lite tränarrutin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har hört att Ronny ställer höga krav, det är väl helt rätt på j-20 nivå. Höga krav hör ihop med ett stark angagemang. Det passar inte alla. Har följt J-20 en del denna säsong. Många har lämnat och ersatts med yngre spelare men resultaten har inte blivit sämre. Ena gången har man inte spelarrutinen nästa gång har man inte tränarrutin. Om man har begränsad ekonomi och inte spelar i de högsta serierna så måste man försöka att hitta dem som siktar uppåt och ser det sportsliga före det ekonomiska. En bra afton är det 1000 pers på läktaren men man vill ha tränare och spelare som kostar mer än vad inkomsterna ger. Tänk om det kommer 3000 per match då ges föreningen helt andra möjligheter. Jag tycker föreningen tänker helt rätt om de vill bygga från grunden och på så satt få spelare som vill komma till NH för att ta sig upp, blir de tillräckligt många så är allsvenskan inom räckhåll. Detta är inget försvartstal för Ronny utan vill man komma någonstans så måste kravbilden vara därefter. Lycka till och bygg långsiktigt det gjorde Skellefteå för några år sedan och nu vill gräddan av junior sverige dit.

   Radera
  2. Det är nog därför vissa spelare lämnat. Att det är för höga krav i NH. Spelare som kom från serien över NH´s J-20.

   Finns alltid två sidor av ett mynt och jag har inte följt juniorerna mer än sett ett par matcher. Tycker det är tur att J-20 haft tillgång till Anton Svensson och Viktor Sallhag. Annars hade det nog inte slutat bra.

   Håller med om att man måste göra det attraktivt för juniorer att komma till NH. Det är svårt och locka med 8-9000 i års avgift plus att de ska betala eget boende och allt material. Bättre tillgång till boende då även om Nyköping ligger fint vid havet så är det väldigt långt TILL Nyköping om man ska pendla 6 dagar i veckan. Ingen kommer att komma till NH frivilligt om man inte kan locka med något.

   Radera
 14. Jag hoppas att lönekostnaderna som nämns inte stämmer för i så fall har ni en månadskostnad som är lika stor som årskostnaden hos lag som spelar play-off

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer verkligen inte.

   Radera
  2. Okej, om det "verkligen inte" stämmer måste du ju veta vad som stämmer;-)
   Hur som helst skrev Johan Wirf i SN under 11/12 att lönekostnaden skulle kapas med 30% från dåvarande 1 miljon.

   Kan det stämma? Här kommer en ren gissning och ett försök till att få ihop det......vi har ju nu en hel del inflyttade spelare som när dom kom inte hade något civilt jobb, och dom lär ju fått betalt.

   - 5 spelare har 0:- (juniorer)
   - 10 spelare/ledare har runt 10k
   - 10 spelare har mellan 12,5-15k
   - 4 spelare har runt 20k
   - 3 ledare har i snitt 30k

   Detta ger ca: 407500:- + 31,4% (arbetsgivareavgift)
   = 535500:- (en bit ifrån 700k, men att jämföras med Leksands 1800000:-/ månad)
   Radera
  3. Jag vet inte om jag missat något men har läst inläggen två ggr. Jag får intrycket att någon har uppfattningen att kostnaden som nämns är per månad. Det är budgeten för hela säsongen.

   De allra flesta spelar för hyra och mat.

   /G

   Radera
 15. Men G, 700k per säsong räcker ju knappt till Freddan och någon mer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spelarbudgeten skulle minskad till runt den pengen, ja, osäker om Freddan och andra ledare är inkluderade i den summan. T ex så har J-lagen egen budget.

   Jag ska försöka göra det tydligt. NH hade dragit in på pengarna och sökte spelare som ville spela i NH gör att man trodde på visionen. T ex så har Tornberg gått ut offentligt på Twitter och sagt att han hade flera anbud men att han stannade i NH då han prioriterade utvecklingen.

   Jag har samtalat med familj till några av de nya spelarna och här är ett par exempel på två spelare som valde NH och hur de resonerade.

   Spelare 1 blev erbjuden 30.000/mån för att vara med och hjälpa en div.2 klubb upp i ettan (ja, dessa pengar finns i vissa delar av landet). Istället valde han NH för att denne såg en bättre möjlighet till karriär. För det så fick han hyra plus lite pengar till mat.

   Spelare 2 var lite uppgiven över sin situation som denne kom ifrån. NH letade som sagt efter spelare som verkligen ville spela här och denne blev verkligen imponerad över visionen och förtroendet och välkomnandet han fick från NH att valde just våran förening även om det fanns andra alternativ.
   Även här pratar vi om kaffepengar.

   Om man följer Twitter så kan man läsa om några av grabbarna som inte är topp-fem i laget som diskuterar sitt jobb som mer eller mindre är en förutsättning för att spela hockey.

   Den siffran du nämner behöver inte vara exakt men jag vet att det var ett mål från föreningen att gå ned i kostnad. Ta Gunnarsson och Eriksson, backarna som båda kom som utfyllnad, såg NH som en möjlighet att kunna spela på högsta div1 nivå med tanke på att båda hade en riktigt taskig situation. Jag spekulerar att inte ens Åhnelöf hade någon jättelön eftersom han inte spelade särskilt mycket. Ytterligare ett exempel är Markus Andersson som föreningen löste ett jobb åt, ingen stor utgiftspost där heller.

   De enda som egentligen kan tänkas kosta något som liknar en kommunal ingångslön är Bröms och möjligtvis Lindlöf.

   Annars är division 1 löner ganska låga.
   En spelare som skulle vara intressant för ett AS-lag eller som legoknektar i ettan kostar runt 15000.

   Det finns högre summor men då är det ofta obskyra föreningar som Åker, Asplöven och Karlskrona för att ta några föredetta div1:or också. Där måste man öppna plånboken för att få dit spelare, särskilt när det gäller EP-värvningar då det sportsliga kunnandet i dessa föreningar är mycket lågt.

   En lön för en spelare som ligger på hög division 1-nivå men ändå inte är intressant för ett AS-lag kostar mellan 5-7000/mån.

   Rollspelare/utfyllnadsspelare eller spelare som står på tillväxt kan oftast inte kräva mer än hyra och lite mat om man byter ort. I Sthlm så har ju de flesta spelarna inte ens betalt mer än att man är garanterad utrustning.

   Om man i söder har fördelen av sponsorer som gärna skjuter till pengar så har vi fördelen geografiskt samt att våran organisation ligger på högsta division 1-nivå. Numera D.v.s

   /G

   Radera
 16. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.